Когато става въпрос за Русия, Германия знае как да действа,

...
 Когато става въпрос за Русия, Германия знае как да действа,
Коментари Харесай

Двойната игра на Германия спрямо Русия

 Когато става въпрос за Русия, Германия знае по какъв начин да работи, написа в коментар европейското издание Politico. Изминалата седмица го потвърждава – страната изгони четирима съветски дипломати, изразявайки по този метод своята съпричастност към Англия, само че единствено няколко дни по-късно издаде всички нужни разрешителни  за строителството на огромния план на „ Газпром “ - разширението на „ Северен поток “.
Германия също по този начин поддържа глобите на Европейски Съюз против Русия.

 

Двойната игра на Берлин може да успокоява двата фронта в страната – на критиците на Кремъл и поддръжниците на Русия, само че пък води до политическа двоякост на равнище Европейски Съюз, осъждайки политическата експанзия на Москва, само че и подкрепяйки икономическите връзки, написа още изданието.

Полша, Балтийските страни и още няколко страни от Източна Европа се опълчват на „ Северен поток “ 2, тъй като се притесняват, че новите две тръби по дъното на Балтийско море ще засилят зависимостта на Европа от съветския природен газ.

Германия обаче не споделя това виждане.

„ Нашата позиция постоянно е била, че „ Северен поток “ 2 е стопански план, поддържан от компании, които стоят зад осъществяването на националните и европейските правила “, разясняват от Министерството на стопанската система и енергетиката в страната. В плана с финансиране вземат участие две немски компании – Wintershall и Uniper.

Външният министър Хайко Маас също към този момент съобщи, че не прави връзка сред „ Северен поток “ 2 и случая „ Сергей Скрипал “.

Отношенията сред Германия и Русия почиват на дълготрайни стратегически съображения, само че в множеството браншове, като се изключи енергетиката и селското стопанство, са много скромни, показва още Politico.

През 2017 година да вземем за пример износът към Русия се пресмята на 26 милиарда евро, или едвам 2% от общия. Вносът на съветски артикули се пресмята на 31,5 милиарда евро, главно енергийни запаси. Германия в действителност е третият по значимост търговски сътрудник за Русия, демонстрира още статистиката.

Според Politico поддръжката на Германия към „ Северен поток “ 2 е провокирана от увереността, че усилване на икономическите връзки сред двете страни може да избегне задълбочаване на спорове. Германската поддръжка е и най-големият коз за „ Газпром “ за приемането на позволение от европейските институции за газопровода.

На фона на отказа на други страни да изгонят съветски дипломати  двойният метод на Германия е забележим. Става въпрос обаче за най-голямата европейска стопанска система и значим сътрудник на Русия в търговията. Очевидно Германия е в друга лига, в която дипломатическите търкания не са задоволителни, с цел да застрашат доходоносните взаимоотношения. 
По публикацията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР